BIOGRAFIE

Lucie Štěpánová is geboren in Praag. Haar moeder is zangeres en haar vader violist. Ze begon op vierjarige leeftijd piano te spelen. Haar eerste celloles kreeg ze toen ze elf jaar oud was. Ze studeerde cello op het Praags Conservatorium bij Jaroslav Kulhan en vanaf 1994 vervolgde ze haar studie op het Utrechts Coservatorium bij Lenian Benjamins en Elias Arizcuren. In het jaar 2001 behaalde ze haar Orkestdiploma bij Christoph Henkel op de Freiburger Muziekhochschule in Duitsland en in 2003 sloot ze haar studie af met het Artist Diploma (solistendiploma) bij Janos Starker op de School of Music van de Indiana University in de USA. In het zelfde jaar won ze daar de eerste prijs op het David Popper concours. Lucie heeft tijdens haar studie vele cello- en kamermuziekmasterclasses gevolgd.

Zij treedt vaak op als solist met orkesten en in verschillende kamermuziekbezettingen in binnen- en buitenland. Zij heeft een aantal opnames en live-registraties gemaakt voor de Tsjechische radio, solorecitals gegeven op het Jong Praagfestival en gesoleerd met het Praags Filharmonisch orkest.
Met het Freiburgs Akademisch Orkest heeft ze als soliste door de VS getourd.
Er zijn twee documentaires over haar gemaakt, voor de Japanse en de Tsjechische televisie. Er is een stuk speciaal voor haar en haar moeder gecomponeerd door de Tsjechische componist Jiří Gemrot, wat ze samen hebben opgenomen voor de Tsjechische radio. Toen ze op solotoernee was door Japan heeft ze in de Casuals Hall gespeeld voor de Japanse kroonprinses.

Tussen april 2004 en april 2009 was ze vast lid van het Cello Octet Conjunto Iberico. Met dit ensemble heeft ze concerten gegeven in Amerika, Mexico, Brazilië, Spanje, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Polen en Kroatië en samengewerkt met solisten en componisten zoals Bernarda Vink, Tereza Berganza, Arvo Pärt en  Mauritio Kagel.

Sinds 2007 vormt zij een duo met pianiste Ksenia Kouzmenko, waarmee zij in concertzalen door heel Nederland gespeeld heeft, o.a in het Concertgebouw.
In  2011 heeft ze samen met Anne Knappstein, de celliste van het Nederlands Symfonie Orkest, het Lucan Cello Duo opgericht.

Lucie is veelzijdig in haar muzikale bezigheden. Zo is ze bijv. in december 2009 begonnen met het project „Bach in het donker“. Ze speelt daarbij solocomposities van Bach en anderen helemaal in het donker en geeft op deze intieme manier de luisteraar de gelegenheid zijn concentratie volledig op de kracht van de klank te richten. De premiere heeft plaats gevonden in het Parooltheater in Amsterdam.

VOIRIN  QUARTETT


Seit vielen Jahren kennen sich die vier Musiker und spielen in verschiedenen kammermusikalischen Formationen zusammen. Alle haben bereits erfolgreich auf internationalen Bühnen musiziert, bevor sie sich 2016 zum Voirin Quartett zusammenschlossen, um sich der Pflege und Verbreitung der klassischen und der romantischen bis hin zur zeitgenössischen Streichquartettliteratur zu widmen.